Din ciclul: Cozmin Guşă, zvoner şi răspândac sau nu era maşină, ci bicicletă… n-a câştigat-o, i-a fost furată

  0
  253

  Torturând adevărul, Cozmin Guşă răspândeşte cu abnegaţie şi nesaţ propaganda de război a Rusiei. Adicătelea: À la guerre comme à la guerre.

  Recent, trolii Kremlinului au prăvălit în mediul online o imagine care sugerează capturarea amiralului american în retragere Eric Olson printre luptătorii ucraineni de la oţelăria Azovstal. Imediat Guşă a scris doct pe FB: Discutam acum 4 zile cu câțiva prieteni despre soarta conflictului ucrainean și perspectivele sumbre de prelungire a acestuia, cu victoria simbolică a rușilor la Azovstal, posibilitatea ca printre prizonieri să fie și generali americani sau cercetători ucraineni ce-au lucrat în…, iar pe mine m-a pufnit râsul. Comentariul lui Guşă, cu amiralul metamorfozat în general, îmi amintea de un vechi banc sovietic, care sună cam aşa – La Radio Erevan, un ascultător întreabă: E adevărat că Ivan Ivanovici a câştigat o Lada la loto? În principiu, da (răspunde crainicul). Însă nu a fost Ivan Ivanovici, ci Piotr Petrovici. Şi nu era maşină, ci bicicletă. Şi n-a câştigat-o, i-a fost furată. Restul e corect.

  Conform Radio France International, povestea cu amiralului american în retragere, chipurile prizonier la ruşi, care a înflăcărat admiraţia lui Guşă pentru armata lui Putin, e următoarea: „Pe 14 mai, mai multe conturi pro-rusești au distribuit pe rețelele sociale o fotografie cu mai mulți militari luați prizonieri, printre care se suține că ar fi fost și amiralul american în retragere Eric Olson (…) capturat în timpul operațiunii din jurul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol. Echipa Les Observateurs a postului TV France24 a analizat imaginile și a ajuns la concluzia că acestea datează din aprilie 2022, înainte de predarea soldaților ucraineni din uzină.

  În urma unei căutări inverse a imaginilor, fotografia poate fi găsită într-un articol din presa de stat rusă Ria Novosti din 14 aprilie 2022, intitulat: ‘Nu vom uita, nu vom ierta! Amintirea victimelor agresiunii ucrainene a fost onorată în RPL [Republica Populară Luhansk]’. Articolul se referă la o ceremonie care a avut loc la 14 aprilie 2022, la Luhansk, în memoria victimelor luptelor dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană din 2014, pe care Ria Novosti le califică drept ‘bombardamente ucrainene’. Articolul include imaginea care are legenda: ‘La eveniment au fost aduși și prizonieri ucraineni – luptători ai Gărzii Naționale’.

  Din ciclul: Cozmin Guşă, zvoner şi răspândac sau nu era maşină, ci bicicletă… n-a câştigat-o, i-a fost furată

  Lasă un răspuns